Home > *Solat Fardhu Berjemaah > Jom Ke Masjid Siri 1 : Nilai Solat Berjemaah di sisi Salafus Soleh

Jom Ke Masjid Siri 1 : Nilai Solat Berjemaah di sisi Salafus Soleh

Di dalam kitab المنح السنية على الوصية المبتولية, karangan al-Qutub al Sya’rani menyatakan bahawa mereka yang hidup pada sepanjang tiga kurun pertama yang dikenali sebagai Salafus Soleh beranggapan bahawa terlepas daripada menunaikan solat fardhu secara berjemaah adalah suatu musibah suatu bala daripada Allah SWT.

Pernah suatu ketika, ada seorang lelaki pergi ke kebun kurmanya. Apabila dia pulang, didapatinya orang ramai sudah pun selesai menunaikan solat Asar secara berjemaah. Dalam keadaan sedemikian, dia lantas menyebutkan “ان لله وانا اليه راجعون, aku telah terlepas solat berjemaah. Bersaksikan kamu semua, dengan ini aku mengisytiharkan sesungguhnya kebun kurmaku itu, aku sedekahkan kepada fakir miskin”.

Dalam satu riwayat disebutkan bahawa suatu ketika Abdullah bin Umar RA telah terlepas daripada melaksanakan solat Isyak berjemaah. Dengan sebab itu, dia telah mengulangi solat Isyak sepanjang malam sehingga terbit fajar. Tujuannya ialah untuk menampung kekurangan pahala yang berlaku kerana ketinggalan solat berjemaah tadi.

Begitu juga kisah yang diriwayatkan mengenai Abdullah bin Umar al-Qawariri, katanya: “Aku tidak pernah tertinggal solat fardhu berjemaah sehinggalah pada suatu malam aku telah didatangi tetamu. Dengan sebab sibuk melayan mereka, maka aku telah terlepas daripada menunaikan solat Isyak berjemaah di masjid. Namun begitu aku pergi juga ke masjid dengan niat untuk solat berjemaah, tetapi setibanya aku di sana, aku dapati masjid sudah pun berkunci, Justeru itu, aku pulanglah ke rumah dengan perasaan penuh kecewa. Hatiku berbisik: Rasulullah ada bersabda: “Sesungguhnya solat berjemaah kelebihannya mengatasi solat bersendirian sebanyak 27 darjat”.

Oleh itu, aku pun melakukan solat Isyak pada malam itu sebanyak 27 kali dan selepas itu aku pun tidur. Di dalam tidur aku bermimpi melihat aku sedang menunggang kuda bersama-sama orang kampungku. Tetapi yang peliknya mereka berada di hadapanku dan aku pula berada di belakang mereka. Aku telah memacu kudaku selaju-lajunya. Puas aku melakukannya tetapi aku tidak dapat mengejar mereka.

Tiba-tiba salah seorang daripada mereka berpaling ke arahku sambil berkata: “Engkau hanya memenatkan kudamu sahaja! Engkau tidak akan dapat mengejar kami”. Lantas aku bertanya kepadanya: “Mengapa?” Jawabnya : “Kerana malam tadi kami solat Isyak secara berjemaah, sedangkan engkau hanya melakukannya bersendirian. Selepas dialog itu aku pun terus terjaga dari tidurku dengan perasaan penuh kesedihan.

Sebahagian ulama’ Salaf berpendapat bahawa seseorang itu tidak akan terlepas dan tertinggal daripada solat berjemaah melainkan kerana dosa-dosa yang telah dilakukannya. Pada umumnya masyarakat di zaman itu berpandangan bahawa solat berjemaah adalah suatu ibadah yang sangat penting dalam kehidupan mereka. Jika ada di antara mereka yang terlepas solat fardhu berjemaah satu waktu sahaja, maka seluruh anggota masyarat yang lain akan mengucapkan takziah berlanjutan selama seminggu. Ada riwayat yang menyebutkan walaupun hanya terlewat satu rakaat sahaja.

Begitu juga, mereka akan mengucapkan takziah selama tiga hari kepada sesiapa yang terlewat dan tidak mendapat Takbiratul Uula bersama-sama imam.

Melihat kepada catatan di atas, marilah kita semua cuba menghayati kepentingan solat berjemaah untuk kebahagian hidup di dunia dan akhirat! InsyaAllah.

Nantikan siri berikutnya insyaAllah…
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fal-ehsaniah.blogspot.com&layout=standard&show_faces=false&width=450&action=like&colorscheme=light&height=35

Advertisements
  1. April 15, 2011 at 7:02 am

    blog masjid ini saya linkkan di blog islamic sentral http://i-sentral.blogspot.com/

  2. April 15, 2011 at 3:40 pm

    Syukran akhi Osman..mudah²an bermanfaat insyaAllah 🙂

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: